Ce sunt Probioticele?

Probioticele sunt principalele componente ale florei intestinale. Echilibrul intre speciile de bacterii prezente in intestine poate fi modificat de diferiti factori, precum schimbari ale dietei, tratamente cu antibiotice, schimbari ale stilului de viata, activitati suprasolicitante sau griji, altele.

Probioticele sunt organisme vii care, atunci cand sunt ingerate in cantitati adecvate, exercita un beneficiu gazdei prin cresterea populatiei microbiene intestinale si inhibarea patogenilor.

 

 

Cum pot probioticele sa
imbunatateasca flora intestinala:

Probioticele, aceste microorganisme vii care activeaza la nivelul intestinului unde intra in compozitia florei intestinale, au rol in impiedicarea dezvoltarii microorganismelor patogene care pot cauza infectii. Mai mult, cresc raspunsul imunologic al intestinului, intarind capacitatea noastra de a ne apara.

 


 

In concluzie, probioticele ne ajuta sa ne refacem echilirul florei intestinale si prin urmare ajuta la:

 

 

Pentru stimularea dezvoltarii selective a probioticelor din colon,
intervin prebioticele, acestea ajutand la adeziunea probioticelor la epiteliul intestinal.

Prebioticele sunt definite ca produse alimentare nedigerabile, dar fermentabile, care afecteaza organismul prin stimularea selectiva a cresterii unei specii sau a unui numar limitat de bacterii din colon. Prebioticele sunt substante care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice, in special (dar nu exclusiv) Lactobacillus si Bifidobacterium.

Prebiotice cele mai frecvent utilizate sunt polizaharide, oligozaharide si dizaharide.

Aceasta combinatie de probiotice cu prebioticele formeaza simbioticele: Bacteriile prebiotice, ajungand in intestin, creeaza conditii favorabile pentru inmultirea probioticelor. O astfel de simbioza are efect pozitiv asupra organismului, imbunatatind starea de sanatate.